מעקב, שמירה ומעבר ב־1V1
המאמן מגיש כדור קדימה ותוקף ומגן יוצאים יחד למאבק 1V1. התוקף צריך להשתלט על הכדור, להיכנס לרחבה דרך אחד ממעברי הצד ולנסות להבקיע בשער הגדול. המגן צריך לעכב, לכוון את התוקף החוצה, למנוע כניסה קלה לרחבה ולנסות לחלץ. אם המגן מחלץ, הוא יוצא מיד למעבר חיובי ומנסה להבקיע באחד משני השערים הקטנים.

סקיצת התרגיל · 1V1
מטרה מרכזית
שיפור הגנה אישית במצב 1V1, תוך דגש על מעקב אחרי תוקף בתנועה, כיוון לשטח פחות מסוכן, תזמון לחץ וחילוץ, ומעבר מהיר להתקפה לאחר זכייה בכדור.
ארגון התרגיל
מסמנים חצי מגרש מול שער גדול ומציבים שוער בשער. בצד הנגדי או בצידי שטח העבודה מציבים שני שערים קטנים עבור מעבר ההגנה לאחר חילוץ. באזור שלפני הרחבה מסמנים אזור מרכזי חסום שאסור לתוקף לעבור דרכו. משני צידי האזור המרכזי מסמנים שני מעברי צד שדרכם התוקף חייב להיכנס לרחבה. מחלקים את השחקנים לארבעה טורים: שני טורי התקפה באזור המרכזי ושני טורי הגנה קרובים לאגפים. המאמן עומד במרכז עם כדורים ומתחיל כל חזרה במסירה קדימה לשטח המשחק.
מהלך התרגיל
- 01המאמן מגיש כדור קדימה לשטח המשחק.
- 02שחקן התקפה ושחקן הגנה יוצאים יחד לכיוון הכדור.
- 03התוקף משתלט על הכדור ומנסה להתקדם לאחד ממעברי הצד.
- 04התוקף אינו רשאי לעבור דרך האזור המרכזי המסומן.
- 05המגן עוקב אחרי התוקף, מצמצם מרחק ומנסה לכוון אותו לשטח פחות מסוכן.
- 06לאחר שהתוקף עובר דרך מעבר צדדי, הוא רשאי להיכנס לרחבה ולנסות להבקיע בשער הגדול.
- 07המגן מנסה לעכב, לתקל בזמן נכון, לחסום את קו ההתקדמות או להוציא את הכדור.
- 08אם המגן מחלץ, הוא יוצא מיד להתקפה לכיוון אחד משני השערים הקטנים.
- 09לאחר שער, חילוץ, בעיטה, עצירת שוער או יציאת כדור — החזרה מסתיימת.
- 10המאמן מזניק את הזוג הבא מהאגף השני או מהטורים המקבילים.
דגשים למאמן
- 01המגן צריך לצמצם מרחק במהירות אך לא להסתער בצורה שמאפשרת לתוקף לעבור אותו בפעולה אחת.
- 02עמדת הגוף של המגן צריכה לכוון את התוקף החוצה ולא לאפשר חדירה ישירה למרכז.
- 03יש להדגיש צעדים קצרים
- 04מרכז כובד נמוך ויכולת תגובה לשינוי כיוון.
- 05המגן צריך לעכב את התוקף עד לרגע מתאים לחילוץ
- 06ולא לחפש תיקול מוקדם מדי.
- 07התוקף צריך להרים ראש ולזהות איזה מעבר צד פתוח יותר.
- 08לאחר כניסה דרך מעבר הצד
- 09התוקף צריך לסיים מהר לפני שהמגן חוזר לעמדה.
- 10אם המגן מחלץ
- 11המעבר לשערים הקטנים צריך להיות מיידי ולא הרחקה סתמית.
- 12השוער צריך להיות פעיל
- 13לכוון את המגן ולסגור זווית בזמן שהתוקף נכנס לרחבה.
- 14המאמן צריך לוודא שהתוקף באמת עובר דרך מעבר צד ולא חוצה את האזור המרכזי החסום.
- 15חשוב לשמור על חזרות קצרות
- 16עצימות גבוהה ורוטציה מהירה בין התפקידים.
שאלות הדרכה למאמן
- 01איך המגן יכול לכוון את התוקף לאזור פחות מסוכן?
- 02מתי נכון למגן לצאת לתיקול ומתי נכון רק לעכב?
- 03מה קורה אם המגן מסתער מוקדם מדי?
- 04איך התוקף יכול לזהות איזה מעבר צד פתוח יותר?
- 05מה צריך לעשות התוקף מיד אחרי שהוא נכנס דרך מעבר הצד?
- 06איך המגן יכול להישאר קרוב בלי להישבר בשינוי כיוון?
- 07מה הפעולה הראשונה של המגן אחרי חילוץ כדור?
- 08איך השוער יכול לעזור למגן במצב 1V1?
טעויות נפוצות
- ×המגן מסתער מהר מדי ונעקף בשינוי כיוון פשוט.
- ×המגן עומד זקוף מדי ולא מצליח להגיב לשינוי קצב.
- ×המגן מאפשר לתוקף להיכנס למרכז במקום לכוון אותו לצד.
- ×התוקף מוריד ראש ולא מזהה את מעבר הצד הפנוי.
- ×התוקף נכנס דרך האזור המרכזי למרות שהחוק אוסר זאת.
- ×לאחר מעבר הצד
- ×התוקף מתעכב וההגנה מספיקה לחזור.
- ×המגן מחלץ אבל מרחיק את הכדור במקום לצאת למעבר לשער קטן.
- ×השוער נשאר פסיבי ולא מכוון את המגן.
- ×החזרות ארוכות מדי והתרגיל מאבד עצימות.
- ×הרוטציה בין הטורים לא ברורה וגורמת להמתנה מיותרת.
וריאציות
- +הקלה: להגדיל את מעברי הצד כדי לאפשר לתוקף יותר הצלחות. להתחיל עם מגן חצי פעיל שמכוון אך לא חוטף באופן מלא. להרחיק מעט את המגן מנקודת היציאה כדי לתת לתוקף זמן השתלטות. לאפשר לתוקף להיכנס לרחבה לאחר מעבר צד גם אם השליטה אינה מלאה לגמרי. להתחיל ללא שערים קטנים למעבר ההגנה ולהתמקד רק בפעולת ההגנה האישית.
- +העלאת קושי: להקטין את מעברי הצד. להגביל את התוקף ל-6-8 שניות לסיום. לאפשר למגן לצאת למעבר מהיר לשער קטן תוך 5 שניות לאחר חילוץ. לתת נקודה כפולה למגן אם חילץ ויצא לשער קטן בשליטה. להכריז בזמן אמת לאיזה מעבר צד התוקף חייב להיכנס. לחייב את התוקף לסיים בנגיעה אחת לאחר הכניסה לרחבה. להוסיף תוקף נוסף ברחבה לאחר הכניסה ולפתח את התרגיל ל-2V1.
הוסף את התרגיל למערך האימון שלך
תרגילים קשורים
עוד תרגילים שיכולים להתאים לאותו נושא או שלב אימון.

התרגיל משלב עבודה רציפה בזוגות עם טריגר של המאמן שמפעיל זוג מסוים למעבר מהיר ולמצב 1V1. השחקן עם הכדור צריך להגיב ראשון, להיכנס לשטח המרכזי, לצאת ממנו להתקפה ולסיים מול השוער. בן הזוג מהקבוצה היריבה רודף, לוחץ ומנסה לחטוף כדי להפוך בעצמו לתוקף ולסיים.

המגן מתחיל עם כדור, מכדרר קדימה, מוסר לתוקף ומיד יוצא ללחץ. התוקף מקבל את הכדור וצריך להגיב מהר: להטעות, לשנות כיוון ולבחור אחת מנקודות הבריחה — שער קטן ימני, שער קטן שמאלי או הריבוע המרכזי, לפי חוקי התרגיל. התרגיל מפתח לחץ הגנתי, תגובה, כדרור תחת לחץ וקבלת החלטות ב־1V1.

התרגיל מתחיל במסירה של שחקן הגנה אל שחקן התקפה, ומיד לאחר המסירה המוסר יוצא ללחוץ. השחקן המקבל צריך לזהות את כיוון הלחץ, לבצע מגע ראשון איכותי, לשנות כיוון או קצב ולעבור בשליטה דרך אחד משערי היציאה. במקרה של חטיפה, המגן הופך מיד לתוקף ומנסה לצאת דרך שערי היציאה של הצד הנגדי.